Tabu

Bu çalışmayı yapmaya karar verdikten sonra çok araştırdım. Antropolojiden, felsefeye, oradan psikolojiye bir çok kaynaktan tabuya baktım. Hepsinin kendine göre bir bakış açısı var. Hepsine bu 3 günlük yazı kampında yer vermemiz mümkün olmayacaktır. O yüzden daha sade bir tanımla gitmek istiyorum.

Tabular yasaklarımızdır. Tabular bastırılmış duygularımız, düşüncelerimizdir. Bunlar toplumsal olarak tabu diye kabul ettiklerimizi bir de kişisel olarak yarattıklarımızı kapsıyor.

Tabu yasaklarımızdır çünkü tabu olan herşeyin uygulandığında, düşünüldüğünde, dile getirildiğinde bir bedeli vardır. Cezası olur. 

Asırlar önceden gelen, günümüzde yeni ortaya çıkan tabular var. Toplumlar şekillenip değiştikçe şekil değiştiren, anlam kazanan, kaybeden, yok olan ve doğan tabular vardır. Tarihe baktığımızda görüyoruz ki tabular toplumları hizada tutmak, sosyal grupların bir arada yaşamalarını kolaylaştırmak için en kolay yoldur. Bir şeyi yasaklarsak, cezasını gösterirsek, büyük kitlelerin ondan uzak durmasını sağlarız. Tabuların esnekliği yoktur bu anlamda.  Doğal olarak dünyanın farklı ülkelerinde, farklı kültürlere göre tabular vardır. Bu kültürel tabuların altında da kişilerin hem onlardan kaynaklanan hem de kendi iç mekanizmalarından, ailelerinden kaynaklanan tabuları vardır.

Biz bu kampta bazı genel başlıklar altında, en çok karşılaştığımız tabuları ele alacağız. Bunlar:

1. Cinsellik.
2. Anne
3. Ölüm

Bir de kişsel olarak kendi tabularımıza bakacağız. Serbest yazı çalışmaları, yönlendirilmiş yazı çalışmaları, kopyalama, örnekleme ve bir kaç öykü okuması ile renklendireceğiz. Yazdıklarımızı küçük gruplarda paylaşacağız, yorum alacağız.

Yazı teknikleri olarak duyuları kullanarak hikayeyi zenginleştirmeyi, bir hikayeden bir öykü çıkartmayı, kurgu yaratmayı, kopyalama ile dil geliştirmeyi, farklı bir tarz denemeyi deneyimleyeceğiz.

Yazmak için hem çalışmaların içinde hem de serbest saatlerinizde bol bol vaktiniz olacak.

No comments:

Post a Comment